onsdag 31 december 2008

Gästbloggning.....:-)

Här har jag loggat in och lyckats övertala svägerskan Sanne att gästblogga hos mig. Efter att ha lurat upp henne på tåget till Enköping med packning och allt ;-)

Då är vi alltså på bredsand camping hos brorsan med familj, sitter här i en husvagn, många minusgrader ute, men kul att fira nyårsafton på en camping.
Vi har precis avnjutit en god nyårsmiddag med god dricka till och trevligt sällskap. Det var en bra ide av min bror och svägerska att bjuda hit mig och min dotter, min dotter fyllde 12 år igår.
Bredsands camping ärväldigt fint, det är nog otroligt vackert här på sommaren.
Nu önskar jag och min dotter och min brors familj alla ett gott nytt år.

tisdag 30 december 2008

Kvällen innan den sista för 2008

Nu sitter jag i husvagnen uppe på Bredsands camping. Ett riktigt smultronställe för oss campare, nära Stockholm men endå långt ifrån. Aldeles tyst ute och månen speglar sig i Mälarens is. Stjärnorna syns mycket bättre här uppe än hemma i Skälby.

Denna nyårsafton 2008 blir den första nyårsafton sedan 1986 som jag inte har hela min familj hos mig. Jag har nämligen aldrig haft barnvakt någon enda nyårsafton sedan jag fick mitt första barn.
Men just denna afton 2008 ska Skorpan vara i Hedemora hos min kusin. Superkul för henne och helt okej för mig. Men endå finns det en liten rackare på min axel som viskar i mitt öra
- nu börjar dina barn verkligen visa att de inte längre är barn utan vuxna, egna individer med egna åsikter och egna val.

Skrämmande, spännande, läskigt och roligt!!!!
Jag känner att jag kastas mellan viljan att fösa ihop familjen som en fårskock och glädjen av att jag lyckats skapa egna individer som jag är väldigt stolt över växlar med blixtens hastighet.
Jag kan inte låta bli att tänka tillbaka på den tiden jag själv bröt mig loss från dåvarande familjen Andersen. Vilka tankar och känslor fanns hos mina föräldrar då??

Om jag skulle fråga så skulle jag säkert få ett leende och en liten nick till svar. De skulle säkert känna igen sig och sedan säga
- det var det vi menade när vi sa åt dig att du kommer förstå det här en vacker dag förr eller senare men idag har du inte den förmågan.

Jag förstår precis vad ni menade mamma och pappa och ni hade rätt! :-)
Ingen ide att säga något då för 25 år sedan, för då hade jag inga barn och hade inte förmågan att förstå vilken oro man kan känna när man låter sina små kycklingar ge sig ut på egna flygturer.

Nåja, Skorpan har lovat att ringa vid tolvslaget så nu återstår frågan
- vem hinner först? Jag till slorpan eller Skorpan till mig för att inte tala om mamma till mig?
nej nu skojade jag bara! :-)
Men för bara 4-5 år sedan då var det faktiskt så, att mamma alltid ringde till mig på tolvslaget,varje nyår och ropade sitt gemytliga - nyårsgave!!!!
Vilket betyder nyårsgåva (för den som inte behärskar det Danska språket) det innebär att den som hinner först ska få en nyårspresent av den som förlorar.
Jag får erkänna att jag nog förlorat alla åren men faktiskt aldrig givit mamma någon nyårspresent. Tvi vale nu fick jag en släng av dåligt samvete också ;-)
Jag får nog se till att skicka ett kort med ett litet förlåt till henne.

Jag önskar så många mäniskor ett riktigt gott nytt år och aldeles säkert kommer jag missa någon men till alla er bloggisar vill jag skicka ett extra gott nytt år för alla de roliga stunder jag haft då jag seglat runt och kikat in, ofta utan att göra några avtryck men nöjet har varit lika stort för det.
Majsan på lndinsnyahus, Lena på storfamiljen och jagmigochingenannan, clas på ufosverige och en hel rad till :-)

Gott nytt år!!!

Jag tänker på familjen Bremberg/Sjögren, på morbror Ole i Danmark, Bitte med tjejerna, syster-yster i svartsjö och en hel massa mäniskor till som berört mig under året.

Det ska bli fantastiskt kul och spännande och se vad det nya året bär med sig mer än svårigheten att skriva 09 istället för 08 :-)

fredag 26 december 2008

Oki... nu ska ni få veta vad mamma Nygren fick...

av tomten i år ;-)

Jag börjar med rimmet som Skalman knåpat ihop.

Aldrig förr har det gynnat ditt bistra humör,
när vi ständigt kommenterar hur du bilen din kör.
Men till skillnad från oss så har denna klapp,
något så fiffigt som en avstängningsknapp.

Om 200 meter, sväng nästa höger :-) säger rösten när den försöker visa mig hur jag ska åka hem. Problemet är bara att den inte vill erkänna att det finns en sådan adress som vår :-)

Så till alla er som bjudit mig så många gånger då jag tackat nej - nu kommer jag för nu kan jag hitta er utan att ha pappa Nygren i bilen.

Jag hoppas att farmor Svahn snart ska vara kry igen och att alla får en fortsatt fin helg.

torsdag 25 december 2008

När juldagsmorgon glimmar.....

jag vill med hunden gå,
en prommis i min ensamhet.
I tystnad bara se,
hur alla husen lyser
och alla barnen ler...........

En fröjdefull jul är något jag hoppas att ni alla fått.
I familjen Nygren har vi råkat få besök av en liten bacill :-(
Hm..... de flesta vet nog vad jag talar om men för er som känner familjen Nygren så förstår jag om ni är förvånade ;-)

Vi har nämligen bara drabbats 2 ggr på 23 år.
Skorpan och Skalman har sett piggare ut än vad dom gör i dag :-)
Anders, Kompis och mamma Nygren sitter som vanligt framför tv och tangenter.
Vad annat finns att göra när man har den där bacillen på besök i huset???

Men väl prepparerade med pepparkorn så verkar det stanna av med bara 2 personer och det känns rätt ok för vi har ju bara 2 toaletter :-)

Hoppas att ni alla får en fortsatt glad och god jul med många mysiga stunder med familj och vänner, vi väljer att hålla distansen till er alla de närmsta dagarna.

Kram till er alla från oss alla.

måndag 15 december 2008

Rättning

Till Syster och Majsan:
Förlåt!!!!!!
Nu har jag lagt in dom rätt!! :-)

söndag 14 december 2008

Nobelpris!!!!! :-)


Instiftat av Duracellmamman

Detta fina pris har jag fått av min lillasyster, ni vet hon med alla ungarna ;-)

Det finns en lång fin och förklarande text till priset som lyder:

Man brukar säga att bakom varje framgångsrik man, finns där en kvinna.
Vilket är sant, utan tvekan!
Men ännu sannare är att bakom varje trygg liten Guldklimp (barn) finns en mamma!
En mamma som lägger ner hela sin själ i att fostra, trygga och skapa kärleksfulla förutsättningar för sina barn.
En mamma som så ofta får dubbeljobba med att få vardagen att gå ihop… som efter först en lång dag på jobbet, kommer hem, lagar middag, läsor läxor, tvättar, stryker, städar, handlar och inte minst ger sina barn kvalitetstid!
När väl kvällen och natten närmar sig, stupar hon i säng av ren utmattning… för att få ork att ta sig igenom ännu en ny dag… med ett leende på läpparna!
Vi alla mammor som lyckas med den här bedriften är UNIKA! Utan tvekan är vi värda ett Nobelpris inom ämnet Mammakunskap!
Det är med en stor ära jag tilldelar Dig det här Nobelpriset! Jag beundrar Dig för Din styrka, för Din glöd och för Ditt engagemang!
Var STOLT över Dig själv!

Detta pris är såklart till för att spridas och jag har självklart en bunt mammor som är värda detta på lager. Synd att inte alla har bloggar så man kan nominera dem alla :)

Men dessa personer har:
Det säger en hel del om denna människa :-)
Naturligtvis ska den tillbaka till systeryster på http://www.jagmigochingenannan.blogspot.com/
för hennes storverk med alla sina 7 pärlor
Sedan finns det faktiskt ett par torrbollar som inte bloggar men som ändå ska få sitt nobelpris av mig:
Anneli Svahn för att hon alltid finns för sina pojkar och alla deras ideer med vetenskap, simpsons och innebandymatcher i källaren :-)
Pia Mittjas för alla mil hon sitter bakom ratten för att lilla myran ska få se all den innebandy han vill och stumpan i familjen ska kunna få ihop arbetstid/skoltid och kompistid :-)
Sedan finns det faktiskt en pappa som ska få ta del av det vackra mammanobelpriset och det är ingen annan än min egen gubbe Nygren ;-)
(Undrar om jag ska instifta ett Nobelpris för alla pappor som faktiskt har förmåga att både stötta och hjälpa till med barnen på vår jord?)
För allt som jag inte hinner göra för att jag tar mig tid att fika med dessa underbara varelser, det rycker han på axlarna åt. Antingen tar han tag i sakerna och gör dom själv eller så säger han bara att det hinner du en annan dag - tack för att du fanns och tog dig tid för våra barn :-)
Det tycker jag är fantastiskt!

tisdag 9 december 2008

Dessa underbara ungdommar :-)

Jo, jag menar varje bokstav!

Jag älskar dessa obstinata, komplexa, märkliga varelser med deras egna språk, liv och egenskaper!!!!



De sista dagarna har jag hamnat i situationer där folk (vuxna) anser att de har problem med sina tonåringar. Det har rört sig om allt från prepubertetstinna 12-åringar till egentligen fullt vuxna ungdommar på 20 år.

Jag vill inte på något sätt påstå att jag aldrig haft problem med mina egna 3 eller att de skulle ha varit mycket enklare att hantera än andras tonåringar men jag vill bestämt hävda att jag alltid har haft en ganska bra dialog med dem och alltid har känt mig lyssnad till.



Min övertygelse att respekt för varje enskild person i dennes situation föder respekt tillbaka till mig.

Lät rätt krångligt va???

Men jag ska försöka fördjupa mig i mina tankar och bjuda med er i dem så kanske vi kan hjälpas åt att förstå eller i alla fall inse hur olika vi vuxna/tonåringar är, fungerar och tänker.
För vi är som 2 olika befolkningar på helt olika planeter. Med helt olika värderingar.

Jag vill påstå att dessa märkliga varelser går att förstå om man bara försöker lära sig deras språk hjälpligt, har lite inlevelseförmåga och ett ton tålamod :-) Inte min starka sida alla dar i veckan men helt möjligt att plocka fram när jag verkligen måste.

Här kommer ett exempel bara för att vi alla ska ha ett ämne att hålla i. vi tar det delat på de 3 dagar det handlar om :-)
Dag 1.
- Skalman skaffar sötnos vilket betyder att han helt plötsligt inte kommer hem efter plugget och heller inte skickar det vanliga sms:et om att han sitter på bussen i Kista.
Jag är ju inte bara mamma utan Hönsmamma med stort H så jag skickar ett sms med frågan - var är du? -
Skalman svarar i Kista med sötnos.
Mamma svarar - oki, när har du tänkt vara hemma??
Skalman svarar vid 5-tiden.
Mamman svarar - det låter oki, då ses vi vid 5 :-)

Dag 2.
Sklaman hör inte av sig när skolan är slut och när det gått en timme skickar mamma ett sms
- var är du?
Skalman svarar att han är i Kista men ska strax åka hem. ( klockan 15,45)
Mamma svarar - oki, men var hemma senast vid 5 ;-)
Skalman svara - jadå, lovar! :-)
Mamman svarar - tänk på att inte använda för mycket förtroendekapital.
Skalman svara - Nej då jag lovar! :-)

Klockan 17,45 kliver Skalman innanför dörren och säger ett halvmenat förlåt jag missade bussen.
Jag svarar att nu har han använt förtroendekapitalet 2 dagar och när man bränner det för 3:dje gången utan att fylla på det så tar det slut.

Dag 3.
Skalman skickar ett sms kl 15,00 och talar om att han ska vara kvar i Kista en stund.
Mamman svarar - vad är en stund???
Skalman svarar - till 4 typ
Mamman tänker att det är oki, nu har han förstått att man hör av sig så ingen behöver undra eller bli orolig så hon svarar -
Oki men var hemma senast vi 5 tiden då :-)

Klockan hinner bli 17,05 och mamman skickar ett sms med frågan -
Var är du?
Skalman svarar - bussen krockade och de stod och pratade men nu åker vi igen
Mamman svarar- bränn inte förtroendekapital som du inte har.
Skalman svarar inte.
När Skalman kommer hem klockan 18,05 ( det tar 20 minuter med bussen och max 10 minuter att gå) med sötnos så blir han platsad vid köksbordet (trots sötnos) och får veta att han ska tala om hur vi ska lösa detta problem med förtroendekapitalet som numera rör sig någonstans mellan minus 2-3?

Skalman svarar - vet inte!
Mamman talar om att det finns 2 alternativ.

Alternativ 1.
Ruta 1!!!! vilket innebär att han ska kliva innanför vår ytterdörr senast 37 minuter efter avslutad skoldag annars kommer mamman att kliva in i skolans korridorer och se till att det blir grymt pinsamt för honom ( de som känner mig vet att det är just vad som händer och att jag kan vara ruskigt pinsam när det passar mig)

Alternativ 2.
Skalman får en sista chans att bygga förtroendekapital vilket betyder:
Hör av dig när du inte kommer som du sagt, ta ansvar för att göra det du ska-när du ska, passa den tid du själv sagt eller kommit överens om.
Vid minsta miss blir det automatiskt alternativ 1 som gäller med omedelbar verkan.

Eftersom jag aldrig hotat med något som jag inte verkställt (inte ens hot som jag inte själv tyckt varit riktigt rätt efter att ha lugnat ner mig) så vet alla mina ungar att koncekvensnotan står fast.

Rätt eller fel??
Ingen aning men det har hjälpt mig många gånger. Trots det så har jag varit noga med att be om ursäkt för att jag kanske ibland gett för hårda koncekvenser men jag har aldrig ändrat på dom. Bara talat om att det kan bli så när man försöker förhandla med någon som man inte har något förhandlingsutrymme med.

söndag 7 december 2008

Söndag efter fika hos yster, svägerska samt....

en tur till Björkebyhallen :-)

Lördagen var en seg sak som flöt på utan större utflykter utom en "lång" promenad upp till Ormbacka och tillbaka med gubben!!! :-)
Han fixade hela varvet och han gjorde det j-ligt bra!

En tur till Björkeby för att se en mycket arg, ledsen och besviken Skorpa vinna sin match med 7-1. Ja ni läser rätt, hon var inte nöjd trots vinst och serieledning. I hennes värd så tar hon markering på bollföraren och backarnas jobb är att täcka passningslägen. En åsikt jag delar med henne men tyvärr finns det allt för många backar i innebandysverige som inte har förmågan att lyssna till sina målisar och det skapar situationer där målet lämnas helt öppet om man gör en snabb passning till en omarkerad spelare.
Det här hände när de var 52,37 minuter in i matchen ( fulltid är 60 minuter) och Skorpan hade börjat få noskänning på en 0:a vilket inte är helt vanligt i innebandyhallarna.
Att hålla 0:an i en match säger en hel del om målisens insats och det stärker både självförtroende och spelgnista.
Resultatet efter en sådan match är just besvikelse och frustation från en målis!!! :-(

Dagen i dag började med en resa till Enskede och Handelsvägen där lilla systeryster bor sedan ett stort antal år. Hennes man som är kock med italienskt/spanskt/chilenskt ursprung hade gjort potatissoppa till sin familj och resterna skulle ju Gubben Nygren ha stor nytta och glädje av. ( Fortfarande flytande kost) Sagt och gjort, därefter tog vi turen runt Hässelby och intog en god kopp kaffe hos Sanne. Gott och mysigt det med.
Därefter hem och starta middagsbestyren för att sedan ta bilen ner till "kära" Björkebyhallen igen.

Skalman hade fått frågan om spel med BBIF´s B-herrlag. Tack och bock sa han - jag ställer upp :-)
Såg mycket bra ut länge men gnäll och skäll på domare, motspelare och annat samt en del ruffelspel slutade med att Skalman blev nersprungen och använd som matta så halva tiden spelades med ryggbesvär. 2 mål släppte han in men BBIF hann göra 7 innan man beslöt att matchen var färdigspelad. Då låg en av BBIF´s killar på golvet och väntade på transport till akuten för att sy ett par stygn i panna efter att ha träffats av ett klubblad. Jag undrar om det inte var ett BBBIF-blad som träffade illa men det är ju svårt att gå ed på när man inte kan titta på reprisen :-)

Nåväl, hemma åts det middag , tittades på tv en stund och mamman landade på den berömda datorstolen vilket brukar innebära en och annan tangenttryckning.
Men nu ska det bli en kortare promenad uppför trappan och tipp i säng för nu kommer ju arbetsveckan som ibland kan kännas som ren semester :-)

fredag 5 december 2008

Fredag och julfest på intåg ;-)

Jobbet anordnar julfest som börjar med glöggmingel och slutar med dans för den som är sugen på det.

Själv blir det glöggmingel och julbord sedan får man se hur långt dagsformen räcker :-)

Anders och "ungarna" ska få rå om varandra utan min inblanding (jag undrar hur det ska gå?) Säkert kommer de att ha skitmysigt och njuta av att morsan har masat sig iväg en stund och tagit sina tomtar på loftet med sig.
Ja, tomtarna är på väg fram - allihopa!!! :-)
Jag älskar dom och har precis fått tillökning av en bedårande vätte som Skorpan hade med sig hem häromdagen :-) (Inte bara mamman som har tomtar på loftet)

Så småningom ska jag fota dom så ni får se allihopa.

Träning i går för HJB och Skalman kom hem med trasig tumme. De sista veckorna vet jag inte vad "ungarna" hållt på med.....
Måndag förra veckan kom Skorpan hem och hade trampat på en spik - utan spikskor!!! - eftersom det är lag på det på arbetsplaten är det bara att jobba haltandes. Torsdagen kom hon hem och hade roat sig med att såga sig i fingret med en sticksåg. Ett rejält jack som borde blivit sytt. I tisdags kom Skalman hem och hade skurit upp halva fingret på en plåt och igår hade han som sagt oturen att möta en skruv på en klubba som skar upp tummen.

Nu tycker jag att dom jobbat klart på egna händer för en tid framåt så mamman får landa :-)

Nu ska jag platta håret, sminka, klä mig och sedan bär det av på kvällens äventyr. I morgon hoppas jag att det kan bli lugn och ro på Bredsands camping så man känner av att det är lite helg i alla fall. Speciellt när det är innebandyledigt - NÄSTAN :-)

måndag 1 december 2008

Då är det dax.....

:-)
Innebandy!!!!!
De sista veckorna har mest varit sjukhus för oss i familjen. Anders som patient och vi andra som besökare/anhöriga.
Här kommer en kortare bakgrund för de som ev. inte har full koll på oss.
Anders har genom många år (sedan han själv slutade idrotta) lagt på sig ett ganska stort antal icke helt önskvärda gram som med tiden har blivit kilo.
Efter att ha behandlats för diabetes typ 2 och högt blodtryck samt kolestorol i högre nivåer = 13 tabletter till frukost och 5 sprutor under dagen gjorde tillslut att den läkarrädda Anders tog beslutet att tacka JA till en Gastric by pass operation.
Man tar helt enkelt (!) och gör 7 hål och genom dom så häftar/syr man ihop magsäcken så den inte rymmer mer än 1,5 dl sedan flyttar man upp tunntarmen och syr ihop med den "lilla magsäcken" den andra biten av tunntarmen kopplar man med den "stora magsäcken" för att enzymer och andra braiga ämnen ska kunna sköta sitt jobb med nedbrytningen av födan.

AIK har dahlbjerg utvisad 2 minuter för hårt spel ( kunde blivit mer så där har AIK tur)

Operationen är inte helt riskfri eftersom det är ganska vanligt att man inte lyckas få ihop alla skarvar helt tätt. Det brukar man fixa med ett "stent" = som ett rör som man trär ner från matstrupen genom lilla magsäcken och ut i tunntarmen. Sedan brukar man bli bra igen men en veckas förlängning av ordinarie sjukhustid.

Herr Nygren roade sig med att vara en sådan komplikationspatient så resultatet blev magsyra ute i buken med bukhinneinflammation som följd. Hög feber och lungor som inte ville vara med längre. Det blev några mycket svajiga dygn på intensiven och en del tid i respirator. Många, långa oroliga timmar då man hann tänka många underliga tankar. Ett tag satt jag och beordrade mig själv att andas.

AIK har tagit ledningen :-) :-) Jag är inte ledsen!!!

Nu ska vi i familjen lära oss att det inte funkar något bra med snabbmat och att grönsaker är gott (?????)
Trots att Anders har haft mycket jobbigt under de här veckorna så ångrar han sig inte en sekund!!! Vi är så stolta över honom och naturligtvis håller vi tummarna för att han ska orka fortsätta att ha sin positiva inställning. Den hjälper oss lika mycket som sig själv.

0-2 till AIK på straff av Djurling och jag ler!!!

Nu ska det fikas och tittas lite på tvburken men vem vet kanske dyker jag tillbaka in hit igen under matchen ;-)

Måndag =SSL + tangentbordet med hela familjen :-)

Vad tror ni? Kommer jag att lyckas få ner några rader ikväll?? Täby vs AIK det är egentligen bara en match som kan vara mer intressant i mina ögon och det är Balrog vs AIK eller AIK vs Balrog ;-)
Jag ska försöka i alla fall (att få till några rader) men först ska jag som vanligt se till att alla får lite mat i ,gen och att kaffepannan är laddad och sist med inte minst att Puckon med grädde intar rätt temperatur.
Sedan ska jag sätta mig här och bara mysa av att familjen samlas som VANLIGT!!!! Fast ovanligt för Herr Nygren ska inte knapra nötter/bullar eller annat smått och gott. Han får hålla tillgodo med soppa/soppa och soppa :-)

Ses snart :-)