fredag 23 september 2011

Det var ett bra tag sedan målvakten fick komma till tals.

Det är lätt att bli lite för AIK-inspirerad när man lever så nära ett klubbmärke som jag gör.

Men jag har ju mina målvakter här hemma.
Skalman spelar i div 3 i år också. Bro IK är laget för honom.
Han spelade sin första match förra helgen och jag kan bara konstatera att han gjorde en bra insatts.
Skönt att han är tillbaka och hoppas han fortsätter att tycka att det är kul.

Skorpan har inte matchats alls i år om man inte räknar med matchen i DM där det blev förlust och dagen efter ett mastodontmigränanfall! Kan ha berott på det eller att de helt enkelt mötte ett bättre lag. Tjejerna lyckades ju inte göra mål så man får nog ändå tycka att det är ett godkänt resultat. Nu har hon varit sjuk och var iväg på första träningen på 2 veckor i går. Nöjd med sig själv och den nya damlagstränarens upplägg klev hon in i bilen. Kul! Hon har fortfarande roligt på planen och gillar träningarna lika mycket som matcherna.
Hon har valt AIK´s damlag i år och mamman är inte ledsen för det  :)

Pappa Nygren hjälper Råsunda damlag med deras målvakter och de har en härlig blandning av målisar i sitt kartotek. Bland annat en som har en tendens att sätta sig i grundposition och sitta kvar i den hela träningen. Undrar hur han ska lyckas få henne att förstå vikten av att röra sig i målet och våga släppa ner händerna de där viktiga 10 centimeterna?
Man kan inte sitta med händerna i hjälm-höjd en hel match! När man ska göra en räddning så är armarna helt blodlösa och följer inte hjärnans tankar lika fort som de gör om man hittar en avslappnad ställning som man intar när det är spel på egen planhalva. Däremellan bör man resa sig så inte benen stasar.

Förre helgen såg jag en period med Djurgårdens B/C-lag och de satte in en ute-spelare i målet. En härlig insatts av tjejen helt klart men visst syns det när en målvakt inte intar grundposition på ett naturligt sätt och håller ihop fötterna bakom rumpan. Helst utan att låsa fast fötterna genom att låta rumpan sjunka ner mot hälarna. Finns inget som är så typiskt för målvakter som just den grejen. De låser fast sig själva för att de inte tänker på att sätesmusklerna är de viktigaste en målvakt har.
Med bra sätesmuskler, en väl förberedd kropp med sömn, vätska, och kost samt ordentligt med små klunkar vatten under match blir man en 100% bättre målvakt. Man orkar vara med hela tiden och man orkar använda kroppens resurser på ett ekonomiskt sätt. Det blir helt enkelt en kropp som lyssnar till hjärnan och orkar fokusera på hela matchen.
Det är inte så många som tänker på att en målvakt ska orka med 60 minuters spel.
Räkna hur mycket tid under match som tex. Kim Nilsson gör.......runt 30 - 35 minuter när han får som bäst med speltid. Där emellan kan han koppla bort spelet för det är inget som han kan styra.
Målvakten måste vara 100 % i alla 60 minuter och framför allt orka vara 100 % den 60:onde minuten.

Hur många matcher har inte förlorats för att man inte haft full fokus den sista spelminuten?

Nåväl, nu får det vara bra för i dag för solen skiner och vår lilla hårboll vill fortfarande ut och kissa ofta. Inte mig emot i det här vädret så följ mitt exempel -
Ta vara på dagen

torsdag 22 september 2011

Spännande dag och kväll

I går var jag med om något mindre roligt samtidigt som det blev en ganska kul upplevelse i alla fall.

Jag visste att jag skulle missa premiär-matchen mot Tyresö Trollbäcken live och hade liksom vant mig vid tanken.
Som vanligt under premiär-matcher så brukar det strula en hel del bakom kulliserna vilket det naturligtvis gjorde i går också. Mitt tåg blev inställt pga. "tågolycka" och jag satt fast i Lund ett antal timmar.
Under tiden får jag veta att killen som skulle filma matchen hade fått punktering och inte skulle lyckas ta sig till Torvallahallen medan Tjejen som skulle live-rapportera på everysport inte kom in  på internet.

Jaha....då tar vi till nödlösningen då!
Jag live-rapporterar från tåget genom mobilen och tjejen fixar med filmning och rapportering via mobilen till mig som lägger in det på everysport.
Simultankapacitet kallas det!
Blebv inte världsklass på gårdagens match men killarna tog med sig 3 viktiga pinnar hem till Borgen. När jag sedan kollar in på innebandysajten så finns det en del bilder från matchen. Jag har helt enkelt lånat 2 av dem för de säger så mycket om allt det som finns runt killarna och en massa om den stämning som laget har mellan sig :) Bilderna som jag lånat (utan att fråga om lov för jag hittar ingen mailadress) är tagna av fotografen Roland Jansson.
                                  Några av våra kära AIK-tjejer som följer oss och värnar om våra killar.
                                   De ser till att killarna har det så bra som möjligt utanför Borgen.

     Bilden som säger så mycket om hur killarna har det i laget och det sociala spelet mellan sig och varandra.
En målvakt ska alltid vara en i laget men också en egen individ, något som allas vår PJ visar med tydlighet. Eller så är det kanske någon han känner som han måste vinka till? Nåja...bilden blev väldigt speciell. Tack Roland Jansson för lånet.

lördag 17 september 2011

Plastlukten sitter i näsan igen

En dag i plastens tecken har det varit.
Vi började med samling kl. 09:00 i Råsta Park för genomgång av målsättning och därefter träning på golv. Tvåmål och en del taktiska termer avkunnades och sedan var det snabbt hem.

Skalman ät tillbaka på banan efter ett antal månaders rehabilitering.....i Bro IK som förra året.
Han känner att det är där hans ribba ligger i år. Svårt när flickvännen bor i Luleå och man ska med tåget kl. 06:02 på vardagarna för att inte vara hemma förrän vid 17:30. Man kan inte träna hur mycket som helst och vara utan allt för mycket sömn då. Men han spelar i alla fall fortfarande och då är mamman nöjd.

Skanstullshallen fick det bli i eftermiddag med en hel del överraskningar.
Först så leder Bro i hela 44:44 minuter med 3 - 0 och Skalman och hans lag gör en riktigt riktigt bra match. Gubbsen står på tå och Skalman täcker upp där det blir luckor.
Sen lägger man om spelet och på de resterande 15:14 minuterna släpper man in 6 baklängesmål!
Jo ni läser rätt. 6 baklänges på 15:14!!

Trösten var att när matchen är slut så kliver Endres Utvecklingslag in på planen och de tänker ge Djurgårdens C-lag en ordentlig match...taggade till tänderna.
De lyckas med sitt uppsåt för tyvärr blir det 2 snabba i baken på Djurgården och efter en period och en sur Skalman så ger jag upp och lämnar hallen med 1 - 3 på tavlan.
Jag har fått information om att Djurgårdens damer aldrig mäktade med att ta igen försprånget.

Samtidigt spelade Skorpans lag AIK mot Vallentuna ute i ödemarken och även där drog Stockholmslaget det korta strået. 7 - 5  förlust så nu håller vi tummarna för att AIK Fotboll (på måndag) och AIK Hockey (på tisdag) samt AIK Innebandys (på onsdag) A-lag tänker bana väg och visa vad som krävs för att kamma in de fina pinnarna på kontot.

Det blir inget mer plast för mig i helgen och inte resten av veckan heller!
Nepp, jag styr näsan mot Skåne och mamma. Men jag lämnar över till Ellinore att förmedla på everysport så både jag och ni andra kan följa premiär-matchen från Thorvallahallen.
Var snälla mot henne och tänk på att det är hennes första live-rapportering så ge henne den kritsa hon förtjänar med tanke på den service som hon ger oss ;)

Kan ju låta er hälsa på familjens minsta och nyaste medlem, han ska följa med en halvsjuk Skorpa till jobbet mån - ons när jag är i Skånelandet. Misstänker att en och annan av de stora starka byggjobbarna kommer att prata gullgull med honom :) Zune med Z är namnet :)

onsdag 14 september 2011

Tankar kring kommande säsong

Många ställen skriver artiklar om olika lag i olika serier och i nästan alla sammanhang ser man hur lag räknar bort andra lag i sin serie.
Ett farligt spel om ni frågar mig, sett ur fler perspektiv.
Vad säger man efter säsongen när det där laget som man räknade ut är kvar och kanske till och med klarat sig en bra bit över strecket?
Det är ju inte så att Linköping har ensam-rätt på att göra en "Linköpingare"!
Det var inte heller första gången i sportens historia som ett lag tog sig upp i serie och dessutom levererade högt över förväntan.

Jag slås av hur lätt man har att bara räkna bort ett lag innan man ens sett vad det kan prestera.
Om jag minns rätt så var det just Linköpings avancemang till SSL som gjorde att många helt plötsligt räknade med att Balrog skulle klara att hålla sin plats i SSL. Inte en siffra rätt hade någon av oss!
Balrog ut och Mullsjö kvar medan Linköping spelade slutspel! Det självklara var helt plötsligt inte självklart längre, ett typiskt bevis på att bollen är rund och det är alltid 60 minuters möjlighet.
Inte ens Mikael Karlssons storhet kunde hjälpa Balrog att klara kontraktet.

Allt hänger på viljan och lagets kollektiva prestation i kombination med det klimat som finns runt laget.
Allt hänger på om laget är villigt att offra och jobba tillräckligt hårt.
Allt hänger på att alla i laget står på tårna och visar hjärta både för innebandyn och klubben man spelar för.

Hur det än är med alla dessa uträkningar som görs före säsongs-start så är det få människor som vågar sig på att räkna ut något av de etablerade lagen i SSL. Ingen har uttalat att tex. AIK skulle ligga i brygga inför säsongen, ingen vill uttala orden som många bär på men ingen säger-
Kommer AIK att spela slutspel ens?
Enligt mig så gör AIK en halvdan insats i serien under detta år och landar med liten marginal i ett slutspel där det handlar om hur mycket de etablerade spelarna kan hålla ungtupparna tillräckligt lugna utan att strypa entusiasmen. Där det handlar om att hämta erfarenhet och våga vinna.

Gör det någon skillnad för mig?
Nej, AIK är och förblir det lag som mitt hjärta klappar för, just därför ställer jag inte högre krav på deras insats än vad jag vet att de borde kunna leverera.
Jag har ju följt dem sedan de samlades i våras första gången och blev ute-stängda från Borgens hjärta - omklädningsrummet. Genom sommarens alla träffar vidare till upptakten i Prag och över till Helsingfors för att landa hemma i borgen men nytt fint omklädningsrum som numera kan kallas lagrum och finslipa tillsammans med Järfälla som bygger ungt och fräscht med ett års försprång.

Jag ser fram emot årets säsongs-start med tillförsikt och en god portion sunt förnuft........att jag sedan drömmer om ett nytt guld är ju precis det som all sport handlar om.....drömmen....som faktiskt kan bli sann men som måste ses som en dröm tills den en dag blir verklighet.
Därför mina vänner ska ni ta er till Solna-hallen under hela säsongen! Därför blir det intressant att följa det här laget som har en dynamik som jag aldrig tidigare stött på.
En laddning som är stört-skön att känna när man kliver in i hallen.

torsdag 8 september 2011

Torsdag och träning?

Nepp!
Den här torsdagen är inte som alla andra.
AIK har gett sig träningsfritt just den här kvällen. Tror att det kan vara skönt för gubbsen att få hänga i soffan en vardagskväll men sedan lär de ta tag i sina fyspass. Det blir något extra nu när de valt att lämna ifrån sig sin träningstid i Råsta Park på lördag så att AIK´s framtid P99 får möjlighet att genomföra den cup som de planerat och ordnat för enda sedan Mars månad.
Det ska inte stå och falla på att Tallbackahallen fått en vattenläcka!
Lycka till med cupen killar! Vi håller tummarna för hemmavinst men viktigast är att ni får till en lyckad cup som många vill komma tillbaka och spela igen :)

Skorpan tränar vilket är helt normalt för en torsdagskväll men det finns en sensation till faktiskt (utom herrlagets soffläge) Skalman har satt på sig hjälmen igen!
Ja efter 8 månaders rehabilitering av axeln så har han tagit tag i sin hjälm och krängt på sig benskydd och alla annat. Träningsmatch i Bro står på planeringen i kväll. Hoppas det går bra och att han faktiskt tänker på att inte använda axeln på felaktigt sätt igen. JAg håller tummarna för att det ska funka :)

I övrigt så softar jag runt i min alldeles nya onepice som jag fått av min Skorperorpa =)
Alldeles för stor men OOHHH....så mysig!

måndag 5 september 2011

Tillbaka i metropolen

Mycket skönt måste jag säga!
Nu är jag sliten och skulle det vara match den här veckan så skulle det bli utan mig. Tror inte ens jag kommer att klara av att ta mig till Borgen på träningsdagarna om jag ska vara helt ärlig.

Tröttheten pumpar runt i kroppen som en feberhet våg och fötterna har intagit en 3 nummer större storlek pga. vattensamling. Ögongloberna känns som de ska ploppa ut och yrseln kommer och går utan att fråga om lov.
Innan jag lägger mig i horisontal-läge ska jag bara beta av ett möte i kväll men sen är det stopp!

Synd att jag inte kunde dela med mig av de sista minuterna i Helsingfors för det var väl de 2 minuter som faktiskt var intressanta trots att det inte gjorde någon skillnad på måltavlan. AIK var på gång in i matchen men tyvärr var det 58 minuter för sent. Helt plötsligt så blev domarna mer jämna i sin bedömning av situationer och AIK började rulla boll istället för att irritera sig. Nåväl..... en andra-placering i Gatorade Tour 2011 känns faktiskt som en vinst i sig själv. Ett kvitto på att vi är på väg åt rätt håll :)

söndag 4 september 2011

I dag tar vi ton mot SSV Finska mästarna 2011

Matchen börjar kl. 14.00 finsk tid.
Då schemat är förbannat tight i dag så blir det sparsmakat med uppdatering för att vi ska hinna packa ner allt och få in det i buss/bil för direkt vid slutsignal kommer AIK att dra i full fart till båten som lämnar kaj 17.30.
Det är flera moment som är spännande i dag och troligen kommer jag inte att få ner pulsen förrän alla är ombord och allt är klart...så där vid 18.00 tiden i kväll.
Häng med om ni vill eller ha en bra dag i solen som jag hört skiner över vår vackra huvudstad.

Då kör vi!

AIK börjar med boll och anfall. Thorsson lägger in den men SSVs målis är med. I nästa anfall är det SSV som för kommandot och PJ får känna på bollen. Skönt för båda keeprar att ha fått känna på bollen.

01:58 drabbas AIK av en utvisning på Ulvhag för trängning och AIK får spela box i 2 minuter.
SSV söker lucka men AIK håller ihop boxen och Lorendahl bryter och får med sig ett frislag och i nästa situation när Alex går efter sarg så blir han trängd och en SSVspelare blir utvisad även han för trängning

AIK för spelet och rullar runt lite som de vill. De säkrar ett byte och släpper in skottglade Thorsson...får se om han kan hitta på något.
Ja! 04:30 0 - 1 till AIK mål av Egebrant från pass från Thorsson

05:15 gör PJ en kanonräddning och AIK bygger nytt anfall. AIK rullar boll, visar tålamod och mycket vilja.

Dagens förkylningsfall är K-J, Lundgren, Möllerstens ena vad.  =)
Alla andra kör mer eller mindre. Sparlåga på Sinerius som kände sig energifattig i går och tar det lugnt idag.

Ytterligare en SSVspelare sitter på botbänken och då hittar Thorsson målet.
0 - 2 till AIK efter att Thorsson gjort mål på pass från Lieback Asp

10:42 Dubbelräddning från PJ när SSV har ökat på tempot ett snäpp men AIK är ändå bra med och har fortfarande spelet.

SSV kommer i en kontring och PJ är med...AIK tappar markeringarna för en kort stund men hittar sedan rätt igen. Edgren passar tillbaka till back och spelet lugnar ner sig en aning men SSVär snabbt på igen.

13:31 Drar Gafvelin på sig en utvisning för otillåten trängning när det är tätt och intensivt framför PJs kasse tillsammans med honom sitter Egebrant 2 minuter för hårt spel

13:40 SSV tar avslut strax ovanför PJs ribba
14:05 Domaren vill utvisa Edgren också!!!
SSV gör mål och resultatet är 1 - 2 .......verkar som att domarna anser att Edgrens avvaktande är den som täcker upp målet för både Gafvelin och Egebrant sitter kvar på botbänken. Det var Teru Titu som gjorde målet.

15:18 Trasslar Lorendahl sig fram och tar ett avslut men i nästa sekvens kommer SSV tillbaka och det står 2 - 2 på tavlan. Gafvelin får lämna boten men Egebrant sitter kvar. Återigen var det Teru Titu
Nu är AIK fulltaliga igen.

16:51 och SSV gör mål från mittlinjen......resultatet 3 - 2 och AIK är i underläge för första gången i matchen. Tero Tiitu igen!
19:56 Springer Jesper Larsson loss och passar Kim Nilsson som tyvärr missar målet med någon centimeter. Slutsignal på första perioden.

AIK hade första 10 men sedan blev det SSV´s period. Kanske med domarnas hjälp...kanske på eget fall. Svårt att spela internationellt men vi kan dra slutsatsen att utan Teru tiitu så hade AIK varit i ledning.

Då är vi igång med andra perioden

AIK rullar boll men SSV spelarna är snabba på att bryta. Det ser inte ut som att Mika gjort några ändringar i leden. AIK söker byte och SSV passar på att bryta igen. När klocvkan står på 2:19 så känns det mer som SSV´s match men AIK brukar ju kunna jobba sig in i matcherna. De gillar att jobba under tryck.

03:40 och PJ gör en insatts...det är lite tjurigt i det svartgula stället, hoppas Mika och Stefan kan få dem att fokusera på rätt sak. Det brukar du kunna göra så jag har gott hopp även om det ser mörkt ut just nu.

04:45 Ulvhag bryter men hinner inte upp bollen och SSV får börja om.
5:37 AIK har frislag mot sig men de reder ut det och Kim tar ett avslut som SSV-keepern klarar att mota ut.
06:26 Tekning i AIK krysset som AIk vinner och AIK går till anfall. Trots ihärdigt jobb får AIK inte loss bollen i skottläge
8:14 AIK rullar boll. Zingo tar avslut utanför, Gafvelin gör likadant på returen men SSV - kepern är riktigt vass.
9:46 kommer SSV loss och  Thukanen kommer ensam mot PJ. Precis under armen och resultatet är 4 - 2 till SSV.
Finns inte mycket att skriva just nu annat än att det är SSV, SSV och mera SSV blandat med en speaker som jobbar hårt för att få taket i Arenan att lyfta av ljudnivån
13:30 SSV springer loss i rasande fart  (de använder varje hundradelssekund som AIK släpper) resultat 5 - 2

Utan att på något som helst sätt förneka att SSV spelar en väldigt komplett innebandy så kan alla i Arenan konstatera att SSV-spelarna kan skicka ut AIK i ribbstolarna medan AIK inte kan andas i närheten av SSV. 15:15 och Egebrant sitter 2 minuter bot för "rörande på lilltån" ?       =)     (enligt min bänkgranne)

17:15 Vi konstaterar att AIK gör ett bra boxplay i den här turneringen
19:43 Återigen SSV, SSV, SSV medan AIK jobbar hårt i försvaret.

Andra perioden slut. Vi konstaterar helt kort att det var SSV i 20 minuter. Inte mycket mer att säga om det.

Ledsen att jag är sen men ni har inte missat något. tiden in i tredje är just nu....02:00
06:22 Precis som i första och andra perioden bjuds vi inte på något speciellt annat än att AIK spelar ett bra försvarsspel.

07:18 Thorsson tar ett avslut men SSV backarna står ivägen och bollen går ut.
08:14 Thorsson försöker igen nu är det keeperns hand som stoppar bollen.
08:27 Thorsson tar ytterligare ett avslut nu strax utanför.

09:59 Åker en SSV spelare ut för upprepade slag och AIK får spela i Powerplay.
10:53 Tro det eller ej men SSV håller boll och anfall efter att domaren ansett att Thorsson knuffade en SSV spelare. Men han hämtar tillbaka bollen och AIK börjar bygga igen

11:31 AIK reducerar till 5 - 3 genom Kevin Lieback Asp på assist från Kim Nilsson

13:01 är till och med domarna oeniga ...efter att Thorsson gått på avslut som målisen räddade får SSV frislag
14:58 AIK är ordentligt irriterade nu och domarna har börjat tappa matchen. AIK behöver träna på att lägga energin rätt. SSV har inte gett upp de kör för fullt och vill gärna sätta ett par kassar till.

Lika bra jag säger det redan nu...jag kommer inte att ge er de sista 2 minuterna då vi som sagt spelar under tidspress nu. Just nu står matchklockan på 16:09 i tredje perioden och 15:52 på klockan.

Sammanfattningsvis kan vill jag påstå att AIK gjort många saker rätt och haft en del otur med förkylningar och en del saker tar vi med oss hem till Solnahallen för att slipa vidare på.
17:42 Time out AIK
18:00 nu släpper jag er. Vi ses och hörs i morgon, tills dess ta vara på dagen, det gör jag.

lördag 3 september 2011

Nu blir det Finska B-landslaget som ska få träffa AIK

Välkomna till floorballkeeper eller Stars are born not made!
I dag kör jag uppdatering i matchen mellan AIK och Finska B-landslaget. Matrchen börjar 18.30 finsk tid och 17.30 Svensk tid :)

Följ med och uppdatera sidan då och då så ni får senaste nytt hela tiden. Jag fyller på inlägget hela tiden efter matchstart. (Måste ju säkra att batteriet följer med hela matchen ).

Synd! Balrog blev av med 1 poäng mot SSV 19:59 då det blev 8 - 7 i deras match. De kommer alltså att spela kl. 09:00 i morgon bitti. Då ligger jag förhoppningsvis och sover fortfarande ;)

5, 60, 10, 89, 93 i förstalinan
3, 14, 12, 76, 66 i andralinan
5, 8, 39, 19, 70 i tredjelinan
de andra finns tillgängliga att byta in vid behov. Utom Jon Möllersten som valt att stå över helt idag också. Klok kille som vill vara tillbaka 100% till seriestrart.

Där gick startsignalen!

Finnarna håller boll och styr i början, Loren får loss bollen och försöker överaska men utanför och finnarna kommer i nästa våg.
Gafvelin snor bollen och AIk får frislag i krysset. Lieback Asp tar ett avslut men finnarnas målis är med.

AIK har en avvaktande utvisning jag tror det är på Ron.
Där kom den och det är Stanley som sitter 2 minuter för låsning av klubba

AIK spelar box och det är Loren, Edgren, Sinerius och Egebrant som får förtroendet. Ausmaa i mål pratar med sina gubbar.
Edgren bryter och Sinerius dribblar iväg och rullar ner till Egebrant som använder dyrbara sekunder. AIK spelar bra än så länge och det känns stabilt trots att finnarna ligger på i ett ganska bra tryck

AIK fixade den boxen riktigt bra! Finnarna ligger långt ner mot Ausmaa och stör backarna men Egebrant håller ton och släpper inte in dem för långt. Högt tryck från finnarna och Lieback Asp gör ett bra jobb på sin kant.

06:01 har vi en utvisning på en finsk spelare och AIK får spela power 2 minuter. Förvalta dem väl för det lär behövas i den här matchen killar.
Det ser bra ut och Thorsson lugnar ner spelet och börjar bygga. Tålamod tålamod.  Åter är det Thorsson som försöker bygga och börjar om hela tiden. Finnarna gör det svårt att hitta luckor
08:05 Hittar Kim bollen efter en spelmiss från Sinerius...passar Ron som sätter bollen distinkt bakom finska målvakten. AIK - Finska B-landslaget 1 - 0

Finnarna tog ytterligare en utvisning direkt efter målet och AIK fortsätter spela i powerplay.

AIK rullar boll och finnarna håller ihop sin box. Tålamod är ordet just nu. Kim och Ron är så sjukt nära att sätta den igen men finske målvakten får ut tåspetsen.

Båda lagen fulltaliga men nu ser det ut som att finnarna har fått lite mer respekt för AIK och är inte riktigt lika dominanta längre. De har frislag från mitten och Ausmaa styr killarna. Alex gör som vanligt ett tungt jobb nere i hörnet och släpper inte fram finnarna utan bjuder på en kontring som Gafvelin tar men det blir inget riktigt avslut på den löpningen.

Thorsson tar för sig vid sarg och går till avslut som finnarna tar hand om och kontrar tillbaka. Ausmaa räddar och AIK flyger över sargen när finnarna verkar bli frustrerade på AIK som spelar ett riktigt bra försvarsspel nu.

Haha....nu är det fysiken som är på planen och inte bollen. AIK får en hel del stötar och en del av killarna flyger över sarg medan det gör ont i finnarna att träffa Thorsson, Egebrant och gänget som är lite stadigare i kroppen.
Egebrant tar en löpning med boll runt egen kasse efter sargen...full fart så en finsk spelare väljer att knuffa honom och han får fortsätta för domarna men AIK hittar inget avslut utan börjar bygga från början. Då kommer finnarna i fart men Thorsson gör sitt jobb.

Marcus Nordgren visar att han inte är att leka med han heller. Stoppar både finsk spelare och boll..AIK börjar om men får ett frislag mot sig.Stolpe ut!

Finland har en avvaktande utvisning mot sig och Ausmaa har lämnat målet
2 - 0 Lorendahl på pass från Kim! Så ska det gå till. Känns som att AIk har matchen om de bara förvaltar den väl.

Finnarna tar en utvisning till direkt i nästa situation.Kim jobbar och visar tålamod. AIK rullar på och Thorsson försöker med ett skott. AIK behåller boll.
Finland får loss bollen och kontrar men Ron och Lieback är genast där och hämtar tillbaka. och Finland blir fulltaliga. precis vid slutsignalen.

En bra första period där AIK spelar innebandy medan Finland är mer fysiska och förlorar på att vara det. AIK visar tålamod och framför allt Thorsson visar stort AIK-hjärta. Egebrant och Lieback är också värda att nämnas.

Nu kommer killarna in igen. Ser ut som att Jesper Larsson ska spela den här perioden. Får se vem som valt att kliva av. Sinerius har valt att kliva av då han känner sig lite energi-fattig. Vi har ju en del förkylningskänningar i truppen.

AIK öppnar upp som i första perioden och det gör finland också. Ytterligare en finsk utvisning.......

AIK rullar boll och Kim tar ett avslut strax utanför. Finland som fick frislaget slår bara upp den på svensk planhalva. AIK rullar runt igen och Kim trillar runt och blir liggande medan Finland tar bollen och går mot Ausmaa men resultatlöst och Kim reser sig och fortsätter....hoppas han inte stukade till sig där men det ser inte ut att vara något problem när han byter

Nej inga problem inte. Camilla vinkas bort och han är på för nästa byte :) Finland har börjat spela innebandy och nu bjuds vi på riktigt fina sekvenser även om de är mycket korta

AIK har en avvaktande utvisning och det är Jesper Larsson som sitter 2 minuter för otillåtet slag. Hoppas AIK kan göra ytterligare ett boxplay utan att släppa finnarna för nära. Tobias Lindström, Kim, Nordgren och Sjöblom får förtroendet men tyvärr.....
06:06 reducerar Finland till 2 - 1 i powerplay.

Kim kommer i fart och försöker hitta Tobias på andra kanten som inte får träff på bollen. Nu är det intensivt men rent och AIK är fulltaligt igen.
Thorsson offrar sig när finnarna kommer i fart och Ausmaa snackar med sina gubbar. Zingo får loss bollen men den går över sarg. Finnarna bygger igen nu svajjar det fram och åter.

AIK känns hetare men finnarna ligger tätt och ger dem inte en hundradels sekund lugn. Men ändå är det AIK som känns som matchförare.
Finnarna jobbar sig in i matchen, hoppas AIK kan ta det där extra lilla steget som behövs för att fortsätta styra. Marcus Nordgren gör en fin insatts och Ulvhag jobbar på bra. Zingo får loss bollen och AIK börjar bygga från egen halva igen.

Egebrant tappar boll på mitten och finland prövar med ett skott men utanför och de jobbar hem för byte och nytt försök som Stanley bryter och jaaaa!
Stanley från Lindström!! 3 - 1 för AIK

12:41 Nordgren bryter boll men halkar och AIK får börja om igen. Gafvelin tar avslut men ovanför .
Finland jobbar för reducering och AIK för att kontra. Ausmaa får jobba hårt idag men han räcker inte hela vägen.....3 - 2.
Lorendahl rensar i nästa sekvens och nu ligger finland på ordentligt. Det känns inte lika självklart att AIK fixar det här längre. Men jag hör att Mika har börjat prata med gubbsen så han kanske har något ess i rocken.

14:41 in i andra bryter finland en kontring från 'AIK men Sverige visar tålamod och fortsätter att spela sitt spel och försöker hålla kvar sitt fina försvarsspel. Samtidigt som de vågar ta kontringslägena när de dyker upp.

Tobias Lindström tar stort ansvar och följer med Kim upp i anfallen utan att släppa hemjobbet. Finland försöker fortfarande få till kontringar och återigen får Ausmaa jobba hårt men Thorsson får tag i bollen och går själv men den här gången är finska målvakten med.

2 minuter kvar och AIK får gärna sätta en boll till för att det ska kännas tryggt inför sista perioden då jag misstänker att det blir en del fysiskt spel från Finland igen.
Finland kontrar och vilken räddning!!!!!

Skönt det höll tiden ut. Vi går till periodvila med 3 - 2 på tavlan och hopp om att AIK kan hålla lugnet och matchen i sin egen hand.
Härligt Ausmaa :)

00:24 in i sista perioden och Finland ligger i anfall
Ulvag bryter och spelar hem till Egebrant som börjar bygga. Resultatlöst och finland rullar på igen.
Lieback Asp får loss bollen men fastnar själv i det finska målet. Finland får bollen och Ausmaa pratar med gubbsen igen...över till Stanley som ger Kim en möjlighet att springa mot mål och AIK får frislag i krysset.

Något som genomsyrat den här matchen är att finnarna gärna låser fast svenska klubbor med armarna men som jag påpekat tidigare så är de internationella domarna inte lika snabba som vi är bortskämda med hemma i SSL....AIK har slutat lägga energi på det utan kör vidare. Trots att det är mycket finsk boll så känns det återigen som att AIK har matchen i sin hand.

Skott från Alex men målisen tippar ut den och i sekvensen efter har vi en utvisning på Zingo för hårt spel så nu kan AIK åter träna boxplay....håll tummarna för att de fixar det.
 Vi har ett frislag i AIK´s högra kryss som Ron bara lägger upp på finsk planhalva
Vi har Kim, Lorendahl, Egebrant och Ron på planen....finland rullar boll och får till en lucka ...Ausmaa håller i bollen och gör ett långt utkast.
07:19 Får Ulvhag bollen av Thorsson och Ausmaa skriker - KÖR Jocke! Resultatet är 4 - 2 till AIK!
Nu mår mina nerver bättre :)
Englund, och Zingo samarbetar men finland bryter och Ausmaa visar väg igen.

Vi har 08:24 på tavlan och finland har mest boll medan AIK producerar bäst.
Thorsson springer loss och vi har 5 - 2 på tavlan! :)

09:06 Springer Ulvhag loss igen men får bollen för långt ifrån sig så finnarna hinner hem och rädda upp situationen och spelat svajar fram i vågor från båda håll. Vi har en utvisning på Egebrant för slag? eller hårt spel.
Just nu har finland svårt att komma förbi mittlinjen och AIK spelar riktigt bra trots 4 - 5

10:57 Tobias fixar boll till AIK på mitten och AIK ligger i anfall under boxplay!

12:01 Thorsson fixar loss bollen och passar Kim ...det blir tätt vid sarg och Finland får en utvisning för hårt spel....AIK spelar i powerplay 2 minuter och de får gärna sätta en boll till :) Känns liksom bäst när slutsignalen låter...innan dess kan allt hända i innebandy

AIK rullar boll, visar tålamod och letar lucka...Kim tar avslut men det blir finskt frislag.....Ausmaa börjar prata men det behövs inte för AIK får frislag vid mitten.

Avvaktande utvisning och där sitter den......Ron sitter för låsning av klubba.
AIK tar time out. 14:11

Egebrant får bollen av Edgren efter vunnen tekning och får frislag upp till Zingo men Finnarna bryter och AIK går ner i boxen igen.
5 minuter kvar och det känns som att finnarna hellre vill snygga till siffrorna än att vinna matchen. För AIK´s del räcker det med oavgjort på pappret men som vanligt går vi för vinst :)
Finnarna prövar en annan teknik...jaga boll konstant....undrar hur länge de orkar med det tempot...tror att det finns risk för fult spel sista minuterna om de fortsätter så här.
Klockan står på 16:36 och de måste göra 4 mål för att få spela finalmatchen i morgon. AIK vill inte släppa en millimeter och visar stort hjärta...Finland tar ut målisen så fort de har en chans.
2 minuter kvar och Finland ligger på. De vill verkligen men håller inte riktigt ännu. Ausmaa tar boll och det blir ett långt utkast som Gafvelin springer på och det blir tätt vid sarg. AIK får frislag.

Kevin Lieback Asp och Egebrant gör ett tok härligt spel bakom kassen och Finland har det inte lätt. MEn de gwer inte upp...tar ut målisen fortfarande. Vi har nu 30 sekunder kvar och vi kan konstatera att AIK spelar final i morgon kl. 14:00 mot SSV. Jag finns med då liksom nu för dem som är intresserade.
AIK står som segrare med 5 - 2 mot Finska B-landslaget! Grattis killar!!!

Tack för idag :) Nu tänker jag bara njuta av dagen och tycker att ni ska göra detsamma =) Lycka till i Tjejmilen ni som springer i vackert väder har jag hört :)

fredag 2 september 2011

Espon Oilers - AIK i Helsingfors

Det här inlägget kommer att uppdateras under ett par timmar. Lite glimtar från matchen bjuder jag på när det dyker upp roliga och mindre roliga händelser. Så uppdatera sidan då och då om ni vill följa med hela vägen :)

Uppvärmningen pågår ........ längtar till start signal.......

5,8,16,70,39 i en 5:a
3,14,12, 90, 66 i en 5:a
19,60, 10, 89, 76 i en 5:a
resten kommer bytas in efter behov...vilket det säkert blir eftersom vi har lite förkylningskänslor kvar i truppen. Jon har bestämt sig för att vila helt den här matchen...hoppas han är igång igen i morgon.

Startsignalen har gått :)
AIK har boll efter vunnen tekning, tappar den och jagar hem...svajjigt men så kommer Kim Nilsson loss och använder sin härliga bössa...1 - 0 av Kim Nilsson på ass från K-J :)
01.25 AIK får en avvaktande utvisning för spel i målgården......Det är Kevin Lieback Asp som får sitta bot eftersom att vår härliga målvakt PJ räddar straffen!!
02:30 AIk släpper in Oilers för nära och det är reducerat till 1 -1...AIK får jobba på att hitta rätt i sin box....det finns ju tid kvar innan seriestart :)

05:26 Snyggt uppspel av Lieback Asp och Alex till Sinerius .....nära skjuter ingen hare men nästa sätter Sinerius troligen lite lägre :)

Trots att gubbsen varit i hallen sedan kl. 13 och roat sig i ett konferensrum så är det ganska pigga ben som far runt på planen. Ser bra ut i uppspelen och jobbar hem som ett kollektiv.

Lorendahl hittar Tobias Lindström som nästan hittar rätt och AIK ligger på bra med tryck utan att dominera.

Oj oj vilken räddning av PJ! AIK står lite stilla nu och låter Oilers passa både runt och diagonalt...... Ett litet lyft om jag får be? ;)

Braaa Zingo! Så där spelar vi i AIK :)  Ta för dig och vik inte ner dig i kamperna. Gillas

En kasse i baken :( Lite oturligt att det kommer nu när AIK precis håller på att lyfta sig efter en stunds trist spel. 15:25  2 - 1 och AIK får jaga.....

Vi har PJ samt 3 utespelare framför mål när Oilers får ett frislag nästan i målgården :) Men AIK håller tätt. Jansson gör ett bra jobb idag och försöker snacka med sina nya unga backar som lyssnar...lär och gjort rätt i det mest hit in tills. 30 sekunder kvar och vill gärna se att killarna fixar det. Inget kul att gå till paus med 2 mål i baken....Så där ja!

1 - 2 när vi tar periodpaus.
Killarna har spelat bra men lite oinspirerat i perioder. Speciellt Kevin Liebeck Asp. Stanley och Zingo har visat mer än de brukar och det uppskattas från läktarhåll :)

Trist start på Andra perioden...K-J drar på sig en utvisning 00:49 Hårt spel? och 1:23 gör Oilers 3 - 1

AIK får spela powerplay efter att en Oilersspelare åker ut för obstruktion. Oilers får till en kontring men PJ är med och då klipper Ron till efter assist från K-J från PJs utkast.....och siffrorna är 3 - 2 till Oilers

Ytterligare en tokräddning från PJ och AIK blir irriterade när domarna tar en utvisning på Ron Sjöblom och en Oilersspelare för gruff runt PJ´s kasse. Det blir spel 4 mot 4 i 2 minuter

De första 6 minuterna i andra har AIK visat lite mer aggresivitet och har lite bättre fart under sulorna. Oilers målvakt får göra en räddning i klass med Pj´s. AIK kommer i vågor och Kim Nillson sätter målet på assist från K-J och vi har 3 - 3 :) Så där ja...nu vill jag se att ni fortsätter det här spelet och ligger kvar i vågor..
8:42 och Zingo tar ton..tyvärr strax utanför men fler sånt vill vi se!
 9:37 och AIK tar nästa vågs avslut med K-J som målgörare och tyvärr såg jag inte assisten (de pratar bara finska i seket) Siffran på tavlan är 3 - 4 så AIK leder helt plötsligt.

Våra inlånade förmågor visar stort mod och ingen rädsla för att möta stora gubbar men de hinner inte riktigt med. Lorendahl får en utvisning och jag vet inte för vad...men det är ju så här i internationell innebandy. Det är inte alltid lätt att förstå språket och domarna är dålig på att göra tecken...... Nåväl AIk spelar i box igen och vi hoppas att de lyckas hålla 0:an den här gången. AIK har frislag från mitten och försöker behålla bollen så länge som möjligt.

17:30 och lagen är fulltaliga...det känns lite som att det finns frustration i Oilers samtidigt som AIK retar sig på domsluten.....hoppas de inte släpper matchen nu när de har den så nära. 21 minuter till och det finns 3 ljuva poäng på kvittot. Kim samarbetar med Edgren efter Pj´s långa utklast men den här gången är Oilers målis med. Nu slarvas det i båda lagen...trötthet eller bara slarv? K-J till Thorsson, till Kim som sånär sätter den i slutsekund men tutan hinner före.

En bra början av perioden men sen kom tröttheten tillbaka. Hoppas coacherna hittar rätt i peppet under den andra periodpausen. Allt medan tanten går ut en sväng och belastar lungan ;)

Nu kör vi igång tredje och sista. Full fart framåt och håll tätt bakåt.....vore riktigt skönt med en vinst i kväll.
Kim ligger högt och trycker och Thorsson bryter bollbanan i diagonalen. Gå inte ut för hårt nu så det blir kontringsmål!  Jesper Larsson som är inlånad från vår samarbetsklubb Järfälla spelar på spetsen och visar stor hunger och bra fart i benen. Kul att se de här unga spelarna tillsammans. De gör det bra, riktigt bra!

Kul är också att se hur Gafvelin har sansat sig lite och spelar med sitt härliga spelsinne istället för bara rakt på i full fart. Han växer för var dag som går. Det är mycket därför spelet svajar fram och åter. De båda lagen är duktiga på att stoppa varandra. Trots det får Oilers en riktigt bra chans men PJ för en dubbelräddning och får tag i bollen. Utkast som Oilers tyvärr får tag på.
Det känns som att Oilers vill ha med sig en pinne medan AIK inte är lika sugna på att säkra sin vinst och det brukar sällan sluta bra :(

Tobias Lindström!!!!!!!
Helt själv från egen planhalva förbi 3 Oilersspelare och sätter den iskallt i krysset!!! AIK leder med 3 - 5!!!!

Nu kanske AIK kan lugna ner sig lite och bara spela skön innebandy. Oilers har en avvaktande utvisning och AIK tar ut PJ ...Thorsson försöker sig på ett skott men strax utanför...Oilers jagar men AIK håller i...spela gris hör vi från coachen ;)
9:29 får Oilers utvisning och AIK får spela power i 2 minuter :)

AIK rullar boll med 6 gubbar på planen...jagar vi plusmål? Kan ju vara bra med tanke på Balrogs  5 - 5 match tidigare i kväll :)
10:58 Gör Thorsson mål utan assist tror jag :)
AIK har  3 - 6 på tavlan :)

AIK är ju på träningscup och man har styrt runt lite bland spelarna...det verkar som att Mika och Stefan har hittat några nycklar här i Energia Arena. Fler utav de förut osynliga killarna har tagit plats och visat upp sig på ett nytt sätt i kväll...och Oilers har dragit på sig ytterligare en avvaktande utvisning.

Nu kör jag datorn på absoluta sista batteri så försvinner jag så gör jag det när AIK leder med 3 - 7 efter att Lieback Asp sopar in bollen i mål på assist från Kim. Håll tummarna för att batteriet håller till slutsignal!

15:03 och Sinerius bryter en kontring genom att springa ikapp Oilersspelaren och ta tillbaka bollen! Kul kille att titta på :) Zingo får nästan loss bollen men han börjar bli trött och släpper lite för tidigt. Men Alex är på backlinjen så han rycker tag i den istället.

Oilers försöker skapa men har inte lugnet att göra det rätt....AIK får visa upp sitt hemjobb.
Stanley får fritt läge men tyvärr var inte siktet med. Jag vill att killen sätter den utan att tänka nästa gång! Alex jobbar hårt mellan 2 Oilersspelare och använder härliga sekunder :)

19:57 Datorn höll!!! AIK vann 3 - 7 Tack för ikväll från Helsingfors.
Jag kommer tillbaka i morgon och bjuder på mer AIK  kl. 18:30 finsk tid =)

Helsingfors här är vi!

Befinner mig i Helsingfors eller snarare en bit utanför. Energia Arena Vanda är nog rätt beskrivning. AIK kommer att spela 3 träningsmatcher här under helgen. Den första i kväll kl. 20.00 finsk tid. Vill du så är du välkommen tillbaka då och följa med under matchen. Det blir ingen liverapporteringg som på everysport men lite tankar och händelser kan jag nog dela med mig av under matchen.