onsdag 29 februari 2012

Dum domare dummast?

En hel del snack om domare och deras kompetens eller bristande kompetens ser man lite här och var i bloggar, på sajter och i nät-tidningar.

En del handlar även om sekretariat och deras neutralitet eller inte?

Det finns ju en del regler som styr upp det hela men det finns alltid lika många tolkningar på reglerna som det finns människor med åsikter.

En av de saker som stör mig är inte att folk har åsikter om händelser till höger och vänster utan att en del har en tendens att förlöjliga och förringa domarnas insatts. "Cirkus GlennochSven"? "Pulver"? "SlevSchwela"?
Eller är det helt enkelt bara smeknamn? Kanske!

Vi har en skara domare med både förbunds och internationell klass och de domarna ska döma i landets högsta liga. Alltså SSL och Elitserien. Vi har förhoppningsvis en domarkommitté som har förmåga att plocka ut de bästa för uppdragen och också ställa vissa krav på deras både fysiska och psykiska kompetens.

Åsikter om domar-insatser har jag haft i mängder!
Inte ett dugg bättre än någon annan men något har satt igång min tankeverksamhet runt ämnet. Fråga mig inte om vad men det ligger och skvalpar runt mest hela tiden så det måste finnas en mening med det.

Få människor har så stor förmåga att man kan vara "skogstokig" på en domare innanför sargen för att efter slutsignal och 1 timmes vila kunna säga att domarna hade en tung fight som inte var lättdömd, de gjorde sitt jobb..inget att snacka om. Det är så få människor så de ryms i 14 SSL-lag!  ;)

Hur är det då med sekretariatet?
Ska det vara neutralt och hur ska det agera?
Ja även här har vi ju ett antal regler som styr upp det men därmed också lika många tolkningar som det finns läsare av reglerna.

Sunt förnuft torde vara det tongivande för alla i samband med tolkning.
Hur vill jag att "mitt" lag ska bemötas av sekretariatet när de kommer till bortamatch?
Jag vill att de ska behandlas med värdighet och respekt! Alltså måste jag ha det kravet på "mitt" sekretariat också. Speakern ska naturligtvis kunna vara "sitt" lag behjälpligt genom att få igång publiken men också på ett snyggt sätt hantera presentation av matchhändelserna.

Däremot finns det faktiskt 2 uppdrag i sekretariatet som ska förhålla sig helt neutralt!
Det är tidtagaren och protokollföraren. De 2 positionerna är direkt underställda domarna och ska på alla sätt vara dem behjälplig med upplysningar och oklarheter.

Jag har varit i hallar där man sköter musik och speaker från en annan plats och där protokollföraren har speakat ut matchhändelserna. Tydligt och bra sätt att ordna det på. Där tidtagare och protokollförare var placerade fanns enbart 2 personer till som även de höll sig helt neutrala = utvisningskontrollanterna.

Åh..vad jag önskar att alla hade möjlighet för den typen av hantering i sina hallar. Mycket snack skulle försvinna och rinna ut i sanden.........  Men det är ju bara en önskedröm.

Nåja, nu har även jag haft åsikter och synpunkter.
Så nu kan jag sälla mig till skaran av "tyckare" och inse att jag är precis som andra och varken mer eller mindre bra. Jag sällar mig till den grå massan av åsikter som alltid retar någon. ;)

Ha en toppendag för det tänker jag ha.
Det är ju trots allt skottår även om det inte är på rätt dag, har jag hört!

måndag 27 februari 2012

Kalle-effekt!

Kan en ensam spelare vinna en match?
Nej absolut inte MEN en ensam spelare kan skapa det där extra i laget som behövs för att vinna matchen.
Vem menar jag då?


K-J är och förblir en viktig person och spelare i laget. Kaptenen som varit skadad och haft det lite tungt under en period som egentligen sträcker sig sedan före jul. Han såg ut at ha kul i går när han fick kliva över sargkanten igen. Tror faktiskt att han kände sig helt återställd och då blir det ju så mycket roligare att spela. Så mycket lättare för alla killar att följa hans snack och åsikter om hur han tycker att man ska ta sig an uppgiften. Denne man kommer att bli en legend om (hoppas jag) många många år.


Lägg därtill en målvakt som inte behövde använda allt sitt kunnande i går. I genomsnitt 6 skott i varje period vilket ger 1 skott var 3:dje minut så arbetar man inte ihjäl sig. Men det är faktiskt de matcherna som är de svåraste att spela. När man måste hålla fokus på något som lätt upplevs som ofarligt.


Sedan har vi ju Loren! Henrik Lorendahl som numera kan skryta med att vara den äldsta i historien som gjort hattrick i en match i högsta ligan. Känns lite vemodigt att det troligen var den näst sista matchen på parketten för Henke. Han hade ju tänkt sluta men det svartgula hjärtat ville ha en säsong till. Den är snart förbi och jag tror faktiskt inte att kroppen och hjärtat vill köra nästa också. Synd! 


I en match där man skulle kunna tro att Helsingborg ställde in skorna på planen för att ta sig en tupplur var det många heta känslor, intensivt spel med fart och fläkt i många stunder.


Även de lite osynliga spelarna var på hugget igår. Det är så skönt varje gång en av de killarna får stänka in bollen. De har allt inom sig men släpper inte loss det så ofta som de borde. 


Nåväl...alla hjälptes åt igår...som en enda stor lagmaskin! Det var tungt för Helsingborg både att resa till huvudstaden och att resa hem. Sådana bussresor har vi börjat vänja oss vid och faktiskt även att hata. Vi vill inte ha fler sådana, vi har prövat det och det är inget vi strävar efter.

Nu är det 3 matcher kvar i serien och som det ser ut nu så är SSL-kontraktet för nästa säsong säkrat. Skönt, så skönt! Visst finns det en liten liten tanke på slutspelsplats också och visst vore det lite skönt för AIK att få knipa en sådan. Då skulle de unga killarna ha med sig en annan styrka i ryggen inför kommande säsong då de ska axla uppgiften utan våra härliga "gamla" AIK-hjärtan.

söndag 19 februari 2012

2 är ingen dålig siffra.

Den kan skapa mycket men också vara en 1:a för lite.
Serietabellen är snuskigt tät och då menar jag inte i toppstriden som det brukar vara utan i bottenstriden. Fem lag  med poäng mellan 26 och 29 vilket ju faktiskt bara är en vinst kontra en förlust.
Jo jag vet, serien haltar när jag skriver det här inlägget. 2 av de fem lagen har spelat 22 matcher medan 3 lag har spelat 21. Men det är ju lite det som allt handlar om i årets SSL.
Striden ligger längre ner så att säga.

Hur som helst så var det en väldigt skön seger och en härlig stämning i laget i går. Det kändes egentligen redan i bussen på väg upp till Falun. Det vanliga skrattet och kortspelet fanns där men det fanns också något annat som inte får att beskriva. När sedan första perioden startade så kändes det ännu mer. Det låg liksom i luften - helt sjuk känsla!
Killarna var med och på. Falun var kanske inte lika mycket på tå de första 5 minuterna men när de kände att AIK hade det där som AIK har när de går som en lagmaskin mot seger så snäppte även de upp sig.
En kul match att titta på och en härlig känsla i hallen. Bra publiksiffra och bra stämning även på läktaren.

Nära skjuter ingen hare och så heller inte igår. 4 - 4 efter 60 spelade minuter och sudden var ett faktum.
Lite mer än 3 minuter in i den kommer AIK loss och Blomman går själv mot Falunmålet men har inget bra skottläge, sinerius som är pigg och stark följer med i mitten. Blomman lägger in bollen till Sinerius och extrapoängen är bärgad!
Så härlig känsla och så mycket glädje i AIK. En väldigt glad Coach och ett sekreteriat som vänder sig till mig och säger Grattis!

Resan hem var enkel även om någon i bussen blev lite sur för att melodifestivalen på radio blev nedröstad. ;)
Nu känns det lite lättare att vänta in Helsingborgs ankomst till Borgen och laget får jobba på att behålla känslan så även Skånelaget kan få sig en törn av ett för året skadeskjutet AIK som har målet klart för sig - säkra kontraktet för spel i högsta ligan.

måndag 13 februari 2012

1 - 3 säger allt och ingenting!

Slutresultatet efter bataljen i borgen i går.
Tung förlust i prestigefull match. Man vill alltid knäppa till de där förortsbönderna men det är långt från alltid man gör det.
Lite intressant från gårdagen som jag noterade tidigt i hallen.
Bönderna var ovanligt trevliga! De brukar ha en redigt otrevlig attityd mot oss som finns i hallen ideellt men i går var det som ett förbytt lag! De hälsade, var trevliga och gjorde i stort som vår säkerhetspersonal bad dem om. Kul! Kul att få se en annan sida av ett lag och kul att få en annan uppfattning om killarna från Täby.

Efter en seg och ganska tafflig första period där tempot stundtals kan liknas vid ultrarapid för att nästa sekund vara i rasande fart - så fort att inget av lagen han med bollen så blev det ändå lite mer match varefter tiden gick.
1 - 1 skulle bli 1 - 3 efter 60 minuter och detta trots.......


att AIK kallat in det tunga gardet i form av Robban och Frasse. Gamla AIK-kämpar. Varför är det ingen som snackar om dem? De om några har väl AIK-historia att förtälja!


Trots att både huvudtränare och huvudkapten klia sig i huvudet och funderade ut en massa bra drag och varianter på hur man skulle få islossning på Ramsin


Det var inte bara ett skott som avlossades mot Ramsin....


inte två och ....


inte tre! 16 - 5 i skott talar sitt tydliga språk och då är det bara sista perioden jag skriver om. Helt sjukt vad bra Ramsin spelade och helt sjukt hur mycket kompis med stolpar och ribban som han var i 60 minuter. Synd att han inte spelar så där jämt! En pärla för vilket lag som helst.

Ska AIK skämmas? Nej verkligen inte. AIKs back-måls statistik ligger på i snitt 3 insläppta per match däremot så fanns det inte minsta uns av tur i något av alla skott som avlossades från gnagarklubborna.  Med den statestiken krävs nämligen att man också har tur och skicklighet att sätta 4 bollar bakom motståndarkepern.Dessutom kan vi sakligt konstatera att vi inte har det box-spel som vi behöver för att kunna dra på oss utvisningar vilket rimligen torde påtala behovet av att killarna håller sig på behörigt avstånd från botbänken framöver.

fredag 10 februari 2012

Fredag kväll på väg mot Söndag ......

Jo här har vi lång uppvärmning kan ni tro :)

Nypan Junior ska fixa till smörgåstårtor som ska serveras på söndagens match i Borgen.
StorNypan har inte tid att komma hem för där pluggas det till lastbilschaufför och LillNypan har dragit söderut i väntan på våren. Allt för att beundra ett par vackra ljusblå ögon i Kalmar.

Det går inte fort här hemma och det behöver det ju faktiskt inte göra heller. Nypan Jr jobbar i morgon så då finns det en hel dag för mig att hjälpa till med bottenjobbet så att säga. Det är alltså jag som fått äran att skiva gurka, tomat och allt det där andra tråkiga med att göra just smörgåstårta. Hon kör på sina egna recept och då vågar man inte lägga sig i eller lägga värderingar i någonting, bara hänga på och hänga kvar om man är intresserad av att smaka på gosakerna.
Ni andra kan ju roa er med att fixa tillträde till Clublevel på söndag om ni är nyfikna på smaken.

Fick ett upplyftande samtal från norr i dag - tänk att man kan få så mycket glädje och värme från en människa som är så långt bort men som man ändå känner är nära. Omtanke är nog en av de vackraste egenskaper jag vet. Den har så mycket och säger så mycket och ger så mycket utan att kosta speciellt mycket.
Tack! Trots att jag vet att du inte läser bloggar, media och annat sånt tjafs ;)

Hur det än är med allt och ingenting så har AIK Innebandy äntligen startat upp sin egen hemsida. Hoppas den kommer att användas ännu mer än den gamla och att ni alla tittar in på den ofta. Jag gillar den, både färgerna och designen.

Nypan är inte med den kommande matchen heller, det blir att sitta bredvid och fortsätta vila. Det är bra att lyssna på kroppen och faktiskt vila ibland. Både som utövare och som eldsjäl. Man får liksom lite bättre balans i det man gör då. Men som han saknar hallen, killarna och allt som finns runt det här laget. Det blir skönt för honom att kliva in i Borgen och känna lukten, även om det blir från läktaren.

Mig hittar ni som vanligt vid seket och på everysport.......jo, man måste rapportera även sådana här 08-matcher! För AIK finns överallt   :)
OCH det blir ingen arabmusik i Borgen! Vi bjuder inte på gratispeppning.

Väl möt på söndag 17,00 i Borgen eller på nätet

söndag 5 februari 2012

Fria till publiken!

Trots landslags-träff i Finland med sisådär-resultat så har inte innebandyn stått helt stilla i landet.

I dag tog vi oss en tur ut till Upplands Väsby där damlaget skulle göra upp med Väsby om andra platsen i serien. En gråtrist hall tänkte jag när jag klev in i den hall som jag var helt övertygad om hette  - Smedsgärdshallen.
Jag bänkade mig tillsammans med Nypan på förtsa parkett och började titta på en halvintressant veteranmatch där man spelade flipper snarare än innebandy. Därefter kom ett gäng mycket korta och unga spelande damer ut och skulle ta sig an sin match.

Jo jag hade åkt dit för att titta på daminnebandy så det artade sig riktigt bra...........
Men var fanns AIKs damlag?

5 minuter efter utsatt starttid inser vi att vi måste vara i fel hall!
Snabbt ut i bilen och sökning på den rätta Smedsgärdshallen....och vi fann den!
På tavlan stod det 12.13 och 0 - 0.
Bra tänkte vi, vi låter inte målisen se att vi finns på plats för då spelar hon bara bort sig.
(Det gäller nämligen att få Nypan att inte sitta och skaka på huvudet eller börja gapa allt för mycket från sidan.) Nåväl....vi hittade platser vid AIK-klacken och det visade sig bli en av de absolut roligaste matcherna jag sett under säsongen 2011/12!

Full fart fram...håll tätt bakåt! En straff som kepern tar men tappar och rullar retfullt in över mål-linjen bakom ryggen på en intet ont anande burväktare.
Sedan är det tryck igen åt båda håll. 1 - 1  blir 2 - 1 som sedan blir till 3 - 1  och 3 - 2  för att stanna på 3 - 3 . Skön känsla och väldigt mycket hjärta för laget och klubbmärket ger AIKs damer en poäng som håller dem kvar på andra platsen i serien. Så skön "seger" för tjejerna som visar väg för varandra i dag.

Sånt fint kvitto på att de kan spela lika bra som Väsby trots att de bara har hälften antal spelare att tillgå då det är sjuktider i landet. Nu när självförtroendet är på topp borde du få ta sig an Kungsängen som ligger i topp och lurar på att få jaga plats i div 2 inför kommande säsong. Allt detta i en hall som är omöjlig att hitta till om man inte har full koll på alla hallar i Väsby och det har man ju inte längre. Annat var det på den tiden då det spelades Gaik-cup 2 ggr om året.

Hur som helst så är det underhållning på hög nivå att gå till hall för att titta på de kvinnliga krigarna i AIK.