Det var ett bra tag sedan målvakten fick komma till tals.

Det är lätt att bli lite för AIK-inspirerad när man lever så nära ett klubbmärke som jag gör.

Men jag har ju mina målvakter här hemma.
Skalman spelar i div 3 i år också. Bro IK är laget för honom.
Han spelade sin första match förra helgen och jag kan bara konstatera att han gjorde en bra insatts.
Skönt att han är tillbaka och hoppas han fortsätter att tycka att det är kul.

Skorpan har inte matchats alls i år om man inte räknar med matchen i DM där det blev förlust och dagen efter ett mastodontmigränanfall! Kan ha berott på det eller att de helt enkelt mötte ett bättre lag. Tjejerna lyckades ju inte göra mål så man får nog ändå tycka att det är ett godkänt resultat. Nu har hon varit sjuk och var iväg på första träningen på 2 veckor i går. Nöjd med sig själv och den nya damlagstränarens upplägg klev hon in i bilen. Kul! Hon har fortfarande roligt på planen och gillar träningarna lika mycket som matcherna.
Hon har valt AIK´s damlag i år och mamman är inte ledsen för det  :)

Pappa Nygren hjälper Råsunda damlag med deras målvakter och de har en härlig blandning av målisar i sitt kartotek. Bland annat en som har en tendens att sätta sig i grundposition och sitta kvar i den hela träningen. Undrar hur han ska lyckas få henne att förstå vikten av att röra sig i målet och våga släppa ner händerna de där viktiga 10 centimeterna?
Man kan inte sitta med händerna i hjälm-höjd en hel match! När man ska göra en räddning så är armarna helt blodlösa och följer inte hjärnans tankar lika fort som de gör om man hittar en avslappnad ställning som man intar när det är spel på egen planhalva. Däremellan bör man resa sig så inte benen stasar.

Förre helgen såg jag en period med Djurgårdens B/C-lag och de satte in en ute-spelare i målet. En härlig insatts av tjejen helt klart men visst syns det när en målvakt inte intar grundposition på ett naturligt sätt och håller ihop fötterna bakom rumpan. Helst utan att låsa fast fötterna genom att låta rumpan sjunka ner mot hälarna. Finns inget som är så typiskt för målvakter som just den grejen. De låser fast sig själva för att de inte tänker på att sätesmusklerna är de viktigaste en målvakt har.
Med bra sätesmuskler, en väl förberedd kropp med sömn, vätska, och kost samt ordentligt med små klunkar vatten under match blir man en 100% bättre målvakt. Man orkar vara med hela tiden och man orkar använda kroppens resurser på ett ekonomiskt sätt. Det blir helt enkelt en kropp som lyssnar till hjärnan och orkar fokusera på hela matchen.
Det är inte så många som tänker på att en målvakt ska orka med 60 minuters spel.
Räkna hur mycket tid under match som tex. Kim Nilsson gör.......runt 30 - 35 minuter när han får som bäst med speltid. Där emellan kan han koppla bort spelet för det är inget som han kan styra.
Målvakten måste vara 100 % i alla 60 minuter och framför allt orka vara 100 % den 60:onde minuten.

Hur många matcher har inte förlorats för att man inte haft full fokus den sista spelminuten?

Nåväl, nu får det vara bra för i dag för solen skiner och vår lilla hårboll vill fortfarande ut och kissa ofta. Inte mig emot i det här vädret så följ mitt exempel -