tisdag 21 april 2009

Sanningen om daminnebandy?????

Hittade en väldigt bra krönika från SIBF:s ordförande Lars-Gunnar Tjärnquist på Ladies Edition

Kompetens, Klimat och Konkurrens.

Kompetens: för att vi inom hela rörelsen skall attrahera tjejer till alla poster/funktioner – spelare, ledare, tränare, domare, styrelser etc. Varför avstå ifrån halva befolkningen? Vår statistik är inte lysande, se på representation i skilda innebandy sammanhang, bara drygt 26 % av våra utövare är tjejer, i vissa distrikt väsentligt lägre.
Klimat: för att all erfarenhet visar att alltför ensidiga gruppsammansättningar skapar osunda miljöer som därmed motverkar förmågan att intressera kreativa och progressiva krafter.
Konkurrens: vi behöver fler spelare som ökar konkurrensen så att vi inte sliter på unga talanger alltför tidigt och att tjejer därmed slutar innan de utvecklat alla sina förutsättningar (jämför medelåldern i SSL och Elitserien).
Det blir också svårt att skapa profiler om de oslipade diamanterna slutar för tidigt. Ökad konkurrens utvecklar kvalitén. Men en jämlikare innebandy stärker också vår konkurrensförmåga att attrahera sponsorer och kampen om halltider, mm Med andra ord vår förmåga att svara upp mot det omgivande samhällets krav och förväntningar. Vi skall vara det självklara valet.

Vår förmåga att stärka dam innebandyn är en förutsättning för fortsatt utveckling för hela innebandyn i Sverige!
(Allt ovanstående är direkt kopierat från krönikan på Ladies Edition)

Här hoppas jag att jag så småningom kan lägga in en bild på tjejerna som är fotad av Kenneth Strignérus. Hoppas på att få hans godkännande, eller köpa hans bild av dem.

De här tre tjejerna får chansen att lägga mer tid på sin innebandy och det är ett bra och kul steg i rätt riktning: Elin Reinestrand, back i Karlstad IBF, Emelie Lindström forward i Balrog B/S IK och Karolina Widar center i Rönnby IBK.
Samtidigt har jag en egen dotter som är beredd att gå ner i arbetstid och därmed förlora både pengar och förlänger sin lärlingstid med kanske 6 månader då det är arbetade timmar som räknas innan man får göra det yrkestekniska provet!!!!
Men detta är bara möjligt om han har ett kontrakt som gör att hon kan förhandla med sin arbetsgivare om. Man får inte tjänstledigt till höger och vänster i dagens finanskris, vill man inte arbeta heltid (utan an bra motivering) så har arbetsgivaren möjlighet att välja bort arbetstagaren med orden - kan du inte jobba heltid så kan du söka ett annat jobb.

Nu skulle man kunna tro att bristen på kontrakt beror på bristande förmåga men så är inte fallet. Skorpans brist på kontrakt är att hon valde av hälsoskäl att inte fortsätta i Balrog och att hon valde att gå tillbaka till sin modersklubb och där möttes av att konkurrera med ett antal mycket unga förmågor som inte har ett arbete att sköta.
Modersklubben kommer nu att spela i Div.2 men tydligen utan en av de få spelare som har erfarenheten av spel i div.2. Ingen har hört av sig till henne trots att hon inte har lämnat klubben på annat sätt än att hon inte tränar med tjejerna då hon och tränaren inte har samma syn på att bygga klubbens damlags satsning långsiktigt för att inte tära för hårt på för unga spelare som hon är säker på kommer att bli riktigt "stora" om de bara får den tid att utvecklas som de så väl behöver.
Man väljer att bygga vidare på det mycket unga laget som har en snittålder på 16 år?

Hur många är medvetna om att en innebandymålvakt är som bäst i 23-26 års ålder???
En människas ögon är inte helt utvecklade förrän vid 22 års ålder.
Ögonen, placeringen, spelförståelsen och reflexerna är många av målvaktens egenskaper som avgör om man är en bra eller skicklig målvakt.

Rätt eller fel?
Kan diskuteras i all oändlighet men läser man om SIBF:s tankar så kan man nog säga att Skorpans tankar stämmer bättre överens med SIBF:s och förhoppningen ligger i att klubben ska ta det lite lugnt nu och satsa på att finnas kvar i div 2. under ett antal år innan satsning på vidare avancemang görs. På det sättet så kanske tjejerna kan få mogna och utvecklas i sin egen takt och fortsätta tycka att innebandyn är det roligaste som finns.
För tjejernas skull men främst för daminnebandyn.

Inga kommentarer: